Installation

Alla har olika behov och vi har just därför skräddarsytt vårt koncept efter varje kundtyp så att vi kan möta era behov effektivt och billigt.

Hårdvara

Vi samarbetar med dem största leverantörerna i branschen. Oavsett behov, finns det alltid en laddbox som passar just er.

Information

Vi erbjuder alltid 5 års garanti för att se till att ni blir bekväma med lösningen som ni får av oss.

Grön energi

Elbil under vintern

Med snöklädda gator och bitande kyla ställs elbilsägare inför utmaningar när vintern gör sitt intåg. Men det finns strategier för att hantera dessa utmaningar och maximera prestanda.

Hur fungerar en elbil under
vintern?

En elbil kan fungera något annorlunda under vintern på grund av kallare temperaturer, detta kan påverka batteriets prestanda och därmed räckvidden. Generellt sett fungerar elbilar även under vintern och förlorar inte permanent prestanda på grund av kylan.
Att köra en elbil under vintern kan vara en utmaning för många ägare. I denna guide kommer vi att utforska olika strategier och tips för att optimera din elbils prestanda under vintermånaderna.

Batteriets långsiktiga hållbarhet

En ny studie visar att trots att en kallare utomhustemperatur kan minska elbilens räckvidd på kort sikt, kan det faktiskt förlänga batteriets livslängd på lång sikt. Analysföretaget Reccurent har jämfört batterihälsan hos Tesla-bilar som körs i olika klimatzoner och funnit att bilar som körs i kallare klimat tenderar att behålla mer av sin ursprungliga kapacitet över tiden. Detta indikerar att kallare klimat kan vara fördelaktigt för batteriets långsiktiga hälsa och hållbarhet.

Enligt Reccurents studie tappar Tesla-bilar som körs i varmare klimat i genomsnitt 46% mer av sin ursprungliga kapacitet jämfört med bilar som körs i kallare klimat. Detta beror på att värme accelererar batteriets åldrande genom
att bidra till oönskade kemiska reaktioner som försämrar batteriets prestanda över tiden. Kallare klimat ger däremot inte samma elektrokemiska effekt, vilket resulterar i en långsammare degradering av batteriet och därmed bättre prestanda över tiden.

Riskfaktorer på vintern

Även om kallt väder kan minska elbilens tillfälliga prestanda genom att påverka räckvidden, leder det inte till permanent skada. Förlust av räckvidd beror främst på att bilen behöver använda extra energi för att värma upp kupén och batteriet.
Men eftersom kallt väder inte har samma elektrokemiska effekt som värme, är denna räckviddsförlust vanligtvis kortvarig och bilens prestanda återgår till normal när vädret blir varmare.

Studier visar att olika elbilsmärken och modeller reagerar olika på kallt väder. Till exempel visar Audi e-tron sig vara motståndskraftig mot räckviddsförlust, medan vissa modeller som Chevy Bolt kan förlora upp till 32% av sin räckvidd i kallt klimat. Det är viktigt för elbilsägare att vara medvetna om dessa skillnader och ta hänsyn till dem när de planerar sina resor under vintermånaderna.

Strategier för att minimera räckviddsförlust

Det finns flera strategier som elbilsägare kan använda för att minimera räckviddsförlusten under vintern. Förvärmning av bilen med laddstationen ansluten, parkering i varmt garage och sänkning av kupévärmen är några effektiva sätt att hantera kylan och optimera prestanda. Dessutom kan en noggrann planering av laddningsrutiner och resvägar bidra till att maximera räckvidden och minimera onödig stress och oro.

Utöver att minimera räckviddsförlusten finns det flera andra tips som kan hjälpa elbilsägare att hantera vinterkörningens utmaningar. Att hålla rätt däcktryck, undvika onödiga takboxar och köra ekonomiskt är bara några exempel på strategier som kan bidra till att öka elbilens effektivitet och prestanda under vintern.

Förberedande åtgärder

Att förbereda din elbil för vintern är avgörande för att säkerställa optimal prestanda och driftsäkerhet. Det inkluderar att utföra service och underhåll, kontrollera däckens skick och lufttryck samt säkerställa att alla system och komponenter fungerar korrekt. Att ha rätt utrustning och tillbehör, såsom is och snöskrapor, jumperkablar och nödvändiga första hjälpen-kit, är också viktigt för att hantera oväntade situationer på vägen.

Strategisk reseplanering

Att planera dina resor under vintern är avgörande för att undvika onödiga problem och bekymmer. Det inkluderar att välja säkra och pålitliga vägar, undvika riskabla väderförhållanden och ha en alternativ plan i händelse av
oförutsedda händelser eller nödsituationer. Att vara medveten om lokala väderprognoser och trafikförhållanden kan också hjälpa till att minska risken för olyckor och förseningar.

Att förbättra dina färdigheter och kunskaper i vinterkörning är avgörande för att säkerställa din säkerhet och säkerheten för andra på vägen. Det inkluderar att öva på att hantera olika vägförhållanden, såsom snö, is och slask, samt att lära sig att använda bilens olika körlägen och funktioner på ett säkert och effektivt sätt.

Samarbete med andra förare

Att kommunicera och samarbeta med andra förare är viktigt för att skapa en säker och trygg körupplevelse under vintern. Det inkluderar att vara uppmärksam på andra förare och deras beteende, vara beredd att anpassa din körstil och hastighet efter vägförhållandena, och vara redo att hjälpa till och stödja andra förare i nödsituationer eller olyckor.

Fabian Molander VD och grundare. 072-609 01 01