Installation

Alla har olika behov och vi har just därför skräddarsytt vårt koncept efter varje kundtyp så att vi kan möta era behov effektivt och billigt.

Hårdvara

Vi samarbetar med dem största leverantörerna i branschen. Oavsett behov, finns det alltid en laddbox som passar just er.

Information

Vi erbjuder alltid 5 års garanti för att se till att ni blir bekväma med lösningen som ni får av oss.

Nyhet

V2X Teknologi

Upptäck hur V2X-teknologin omdefinierar fordonssektorn genom att möjliggöra kommunikation mellan fordon och infrastruktur.

Vad är V2X?

V2X, eller "vehicle-to-everything", representerar en banbrytande teknologi inom fordonssektorn som syftar till att integrera fordon med olika aspekter av vår infrastruktur och vardag. Genom att möjliggöra kommunikation mellan fordon och olika enheter, från elnätet till väginfrastrukturen och till och med fotgängare, öppnar V2X upp för en mängd nya användningsområden och fördelar.

En av de mest framstående tillverkarna som omfamnar denna teknologi är Volvo Cars. Deras senaste helelektriska modell, EX90, som lanserades under våren 2024, är utrustad med V2X-teknik som tillåter dubbelriktad laddning. Med denna teknik kan bilens batteri användas för att inte bara ladda bilen, utan också för att stödja hemmet eller elnätet vid behov. Genom att erbjuda en heltäckande lösning för kunderna, inklusive specialanpassade laddboxar, strävar Volvo efter att maximera nyttan av V2X-tekniken.

Men V2X omfattar mycket mer än bara V2G (vehicle-to grid) och V2H (vehicle-to-home). Det inkluderar också V2I (vehicle-to-infrastructure), V2P (vehicle-to-pedestrian) och V2V (vehicle-to-vehicle) kommunikation. Genom att möjliggöra kommunikation mellan fordon och infrastruktur såsom trafikljus, väg sensorer och vägarbeten kan V2X förbättra trafiksäkerheten och underlätta förarens beslut i realtid.

Teknologin har också potential att förändra energibranschen genom att göra elbilar till aktiva deltagare i energisystemet. Genom V2G-tekniken kan elbilar inte bara ladda från elnätet utan också mata tillbaka överskottsel till elnätet vid behov, vilket kan bidra till att balansera efterfrågan och tillgång på el och minimera risken för överbelastning eller "blackouts".

För att V2X-teknologin ska bli en realitet krävs samarbete mellan fordonsindustrin, energisektorn och myndigheter för att standardisera kommunikationsprotokoll och säkerställa interoperabilitet mellan olika system. Dessutom krävs investeringar i infrastruktur, inklusive laddningsstationer och väginfrastruktur, för att möjliggöra bredare implementering av teknologin.

Trots de tekniska utmaningarna och infrastrukturhinder som måste övervinnas förväntas V2X-teknologin spela en allt viktigare roll för att forma framtidens mobilitet och energisystem. Med fortsatt forskning och utveckling förväntas teknologin bli mer tillgänglig och integrerad i både fordonsflottor och infrastruktur, vilket kommer att öppna upp för en mer hållbar och effektiv transport- och energisektor.

Fabian Molander VD och grundare. 072-609 01 01